Materiaal en onderhoud bij lingerie

Materialen: eigenschappen en wasadvies

Katoen

Eigenschappen: 
Katoen is een natuurlijke vezel van cellulose, de elementaire bouwsteen van alle planten. Deze vezels zijn huidvriendelijk, vormvast en licht elastisch. Tevens zijn ze bijzonder absorberend. Lichaamsvocht wordt opgenomen en tijdens het wassen weer uitgespoeld.

Wasadvies:

 • Wit katoen kan in de kookwas.

 • Gekleurd katoen kan doorgaans bij 40° of 60° worden gewassen.

 • Voor wit katoen kan een hoofdwasmiddel worden gebruikt om vergrauwing tegen te gaan.

 • Gebruik voor gekleurd katoen een bontwasmiddel.

 • Niet alles kan in de droger. Kijk hiervoor op het wasetiket.

 • Heet strijken (stand 3 stippen) is meestal mogelijk, maar wel met stoom. Strijk stoffen met print altijd binnenstebuiten.

 • Neem bij katoenen kleding met elastan erin het wasadvies voor elastan in acht.

Polyamide

Eigenschappen:
Polyamide, ook bekend als nylon, is een moderne, niet-elastische kunstvezel van synthetische polymeren. De vezel is zeer fijn en zacht. Naargelang het procédé hoe het garen gesponnen wordt, is deze glanzend of mat. Nylonvezels absorberen slecht, maar in kleding verwerkt kunnen ze lichaamsvocht goed naar buiten transporteren (capillaire werking).
Polyamide is uiterst trek- en slijtvast, sneldrogend en meestal strijkvrij.

Wasadvies:

 • Polyamide is tot 40°C machinewasbaar.

 • Gebruik voor gekleurde kleding bontwasmiddel.

 • Meestal strijkvrij. Mocht strijken toch nodig is, strijk dan op de laagste stand zonder stoom. Draai stoffen met print binnenstebuiten.

 • Neem bij kleding van polyamide met elastan het wasdavies bij elastan in acht.

 • Speciale microvezels van polymide die optimaal vocht naar buiten transporteren, snel drogen en daarom vaak voor sportondergoed worden gebruikt zijn: CoolMax® / CoolQuick® / Coolplus®

Polyester

Eigenschappen:
Polyester is een niet-elastische kunstvezel, die erg dun en zacht is. Deze vezels absorberen net als polyamide-vezels slechts matig, maar in kleding verwerkt kunnen ze lichaamsvocht goed naar buiten transporteren (capillaire werking).

Polyester is uiterst trek- en slijtvast, zeer licht- en temperatuurbestendig, vormvast en sneldrogend. Deze vezels worden vaak samen met andere vezels verwerkt.

Wasadvies:

 • Polyester is tot 40°C machinewasbaar en sneldrogend.

 • Gebruik voor gekleurde stoffen bontwasmiddel.

 • De vezel is nagenoeg strijkvrij. Mocht strijken nodig zijn, strijk dan op stand twee (twee stippen). Draai stoffen met print binnenstebuiten.

 • Neem bij kleding van polyester met elastan het wasdavies bij elastan in acht.

Elastan

Eigenschappen:
Elastan is een moderne kunstvezel.
De vezel beschikt door het hoge synthetische gehalte (polyurethaan) over een zeer hoge elastische rekbaarheid en wordt meestal in combinatie met andere vezels gebruikt, bijv. voor badmode, lingerie, sokken en kleding met stretch-eigenschappen.
De elastanvezel is lichtbestendig en goed wasbaar.

Wasadvies:

 • Neem altijd de aangegeven wastemperatuur op het wasetiket in acht.

 • We adviseren voor kleding met elastan altijd een fijnwasmiddel aan zonder extra wasverzachter, zodat het kledingstuk lang mooi blijft en zijn elastische eigenschappen behoudt.

Zijde

Eigenschappen:
Zijde is een natuurlijke vezel, afkomstig uit de cocon van zijderupsen. De vezel bestaat uit vele ketens van eiwitmoleculen en draagt zeer aangenaam op de huid. Kleding van zijde voelt koel aan bij hitte en houdt warmte vast bij kou.

Zijde heeft een typische glans, absorbeert goed en is slijtvast.

Let op: deodorant, parfum en zweet kunnen de vezel aantasten of de kleur van de stof veranderen.

Wasadvies:

 • Gebruik voor zijde altijd een fijnwasmiddel en was met de hand. Wrijf het materiaal niet. Door zijde met koud water te spoelen en een scheutje azijn bij de laatste spoeling te doen gaat de stof mooi glanzen.

 • Zijde kan binnenstebuiten gedraaid op stand 2 zonder stoom worden gestreken. Stoom en water kunnen vlekken veroorzaken.

 • Laat gekleurde kleding eventueel chemisch reinigen.

 • Droog zijde niet in de droger of in de zon!


Speciaal wasadvies voor je lingerie

Mooie lingerie is veelal vervaardigd van fijn en teer materiaal. We adviseren daarom om alle lingerie zonder beugels altijd in een waszakje te wassen. Daardoor wordt het tere weefsel beschermd tegen de mechanische belasting in de wasmachine. Was lingerie zonder beugels conform het wasetiket met de hand of in een fijnwasprogramma. Gebruik vloeibaar fijnwasmiddel en geen extra wasverzachter, aangezien daardoor de elastanvezels worden aangetast.
Zie advies over elastan.

Was lingerie met ingewerkte beugels altijd met de hand. Let erop dat het water bij de handwas lauwwarm is. Laat de lingerie kort inweken en beweeg dan voorzichtig heen en weer, maar wrijf of schuur niet. Spoel vervolgens uit met schoon water en druk voorzichtig het water eruit. Wring de lingerie in geen geval uit!
Laat de tere items nooit op de verwarming of in de zon drogen, maar alleen op het wasrek. Het materiaal slijt anders sneller.

Speciale tips: zo voorkom je dat beugels breken

1. Wasadvies:
Was bh’s alleen met de hand. Daardoor voorkom je dat bh-beugels door de mechanische belastingen in een wasmachine vervormen, breken of door de stof steken. In elke bh vind je op het wasetiket een precieze wasinstructie.
Lees voor meer informatie ook „Speciaal wasadvies voor je lingerie“.

2. Juiste maat:
Door een te kleine cupmaat of een te kleine onderbustewijdte worden beugels meer belast. Daardoor worden de bh-beugels uit hun oorspronkelijke vorm gebogen en vervormd, waardoor de beugels kunnen breken.
Klik hier op onze „Maatwijzer“ om je exacte maat te bepalen.

3. Materiaal:
Ook een materiaalfout van de bh-beugels kan de oorzaak van een breuk zijn. Op grond van onze hoge kwaliteitseisen en de regelmatige controle van onze artikelen is de kans dat de oorzaak een dergelijke fout is, uitermate klein.

 

Alle lingerie vind je hier